Így énekeltünk mi – egy tanév eseményei -2024

2023-2024-ben is bővelkedtünk az aktív zenei elfoglaltságokban, élményekben: állíthatom, hogy az elmúlt évtizedek egyik leggazdagabb évadát éltük meg idén. A COVID-zárás óta mindenképpen ez volt az első olyan tanév, amikor az újjáépült közösségeink ismét teljes fényükben tudtak megmutatkozni a közönségünk előtt. A sok éve visszatérő ünnepeink mellett több rendhagyó szereplés is színesítette énekes közösségeink életét.

A tanévnyitó igazi mélyvíz az énekkarnak: két hónapos kihagyás után, reggel 8-kor, nagy nyilvánosság előtt meg kell szólalnunk. Bár valóban hajmeresztő a mutatvány, azért erre mi készülünk, hiszen a júniusi utolsó próbákon megszületik a döntés, hogy a sok kedves énekünk közül melyik lehet megfelelő erre az alkalomra.

Bár mindig vannak új és búcsúzó évfolyamok, a kórusunk munkája tanéveken átível, a közösségünk elkötelezett tagjai többször is hűségesen újítják meg éves fogadalmukat, és a bejövő legfiatalabbak is előképzetten lépnek be közénk. Már tavaly tudtuk, hogy Iskolánk egykori rajztanára, Bakonyi Mihály festőművész születésének 90. évfordulójára emlékkiállítást rendeznek a Hegyvidéki Önkormányzat épületében, aminek megnyitójára Gyermekkórusunk meghívást kapott. A jeles eseményre az alkotó szülővárosából, Szegedről és környékéről származó népdalcsokorral készültünk. A Hegyvidék Televízió rövid tudósítása elején láthatóak – hallhatóak voltunk.

Bakonyi Mihály tiszteletére Iskolánk emléktáblát is avatott a Tamási „A” épületének legfelső emeletén, ez alkalomból rendezett ünnepségen közreműködött az Öregdiák kórusunk. Ők a Tamási 50 éves jubileumán alakultak meg, 2009 óta folyamatosan próbálnak és szerepelnek.

A tanév első nagyobb egysége után jólesik a megérdemelt őszi szünet, amiről visszatérve Szent Márton tiszteletére ünnepséget, felvonulást és vendégséget szervezünk. A Márton napi lampionos felvonulás már több mint harminc éve hagyományaink közé tartozik, mely esti szürkületben, de lámpások fényénél kezdődik a sportpályán. Énekes műsorunkban egyházi és népi dallamok hangoznak el Gyermekkórusunktól, párban Szent Márton életéről, a jeles nap szokásairól és hiedelmeiről szóló felolvasásokkal. Hangulatos és méltó emlékezés ez hatalmas létszámú közönség előtt, akikkel mintegy félórás sétát teszünk a közeli műemlék jellegű Szent Márton kápolnához énekszóval és saját készítésű lámpásokkal. Az új, harmadikos kórustagok számára ez az első igazi szereplés, ami mindig nagy izgalommal és kíváncsisággal tölti el őket. Frissességük, érdeklődésük üde színt hoz közösségünkbe.

Készítette: Kállai Márton
Készítette: Kállai Márton

Karácsonyi hangversenyünket 2017 óta tartjuk a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében, mely fontos helyszíne az ország kóruséletének. A helyszín akusztikája, esztétikája, funkciója messzemenőkig alkalmas színvonalas koncertek befogadására, a KÓTA – Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége évtizedek óta rendez versenyeket, minősítéseket ebben a teremben. A tamásis gyerekek számára is életre szóló élmény itt fellépni, bemutatkozni a közönségünk előtt. Nagyszerű, hogy az iskolai életük természetes része a kórusmunka, a szereplés, megtapasztalhatják az együttes felelősség és siker élményét, miközben észrevétlenül a sajátjukká válik az értékes zene és hagyományok befogadásának, továbbadásának igénye. A tanév során megjárt sok rendhagyónak számító helyszín mellett ezúttal klasszikus hangversenyélményben részesülünk – gyerekek és felnőttek egyaránt. Idén – és nem először – a karácsonyi koncertünk után pár nappal az Ádvent a Hegyvidéken rendezvénysorozat vendégeként is előadtuk műsorunkat.

Készítette: Boszilkov Andrea
Készítette: Boszilkov Andrea
Készítette: Vámosi Ildikó

Az újévtől húsvétig terjedő időszak a megfontolt tervezés és a szorgalmas gyakorlás jegyében telt. 2024-ben két jeles zeneszerzőnk évfordulóját is ünnepeljük: Szőnyi Erzsébet 100 éve, Bárdos Lajos 125 éve született. Tiszteletükre népdalfeldolgozásokat tanultunk, melyeket az év folyamán többször is műsorra tűzünk. Idén harmadik alkalommal rendezte meg a Normafa Erdei Dalos Találkozót az Erdő Ajándéka Erdei Iskola. A korábbiakhoz képest kevesebb kórus képviseltette magát, de a nyolc együttes műsora így is szépen kitöltött másfél órát. Ajándék volt ez a nap mindannyiunknak, szép enyhe napsütéses májusi péntek délelőttöt élhettünk meg jó levegőn, természet közelben. Hatvan fővel voltunk jelen a rendezvényen, saját műsorunkkal szép sikert arattunk és a közös dalok éneklésében is vezető szerepet vállaltunk.

Készítette: Fejes Gyöngyi

A Tamási estet mintegy fél évszázadig a MOM színháztermében tartottuk, 2011 óta pedig a nagy sportpályánk ad otthont ennek a kulturális rendezvényünknek. A helyszínváltással több mindent újra kellett gondolnunk, az időtartamtól kezdve a műsortervezésen át a logisztikáig. Úgy érzem, hogy mostanra kiforrta magát az „új” Tamási est: a kora nyári hangulatú délután, az egyedülállóan különleges, hegyoldalba épült lelátónk és az alkalmi szabadtéri színpadunk kiváló helyszínt biztosít és családias közösséget teremt. Gyermekkórusunk szokás szerint két blokkban szerepelt az est nyitányaként és zárásaként. Igyekeztünk több oldalunkról is megmutatkozni, így a cappella kánonokat és zongorakíséretes dalokat is énekeltünk bőséggel. Muzsikustársunk a zongoránál karácsonykor és most is Tomka Ágnes volt, a Solti György Zeneiskola tanára. A Tamási est színességéhez a Zeneiskola hangszeres növendékei éppúgy nagyban hozzájárultak, mint az őszi művészeti nap díjnyertes versmondói az alsó tagozatunkról, de számos tánccsoportunk és német nemzetiségi kórusunk is szerepelt. Rendhagyó zárásként pedig gimnazistáink által alapított zenekar, a Divercity adott szűk félórás koncertet: Szentmártoni Anna – ének, Szentmártoni Zsigmond – basszusgitár, Nánási Jakab – gitár, Varga Tamás – gitár, Urbán Ádám – dob.

Készítette: Boszilkov Andrea
Készítette: Opánszki Dávid

Iskolánk alsó, felső és gimnáziumi tagozata egyaránt büszkélkedhet éneklő közösséggel. A német nemzetiségi tagozatunkon tanuló diákjaink közül többen is hozzánk jártak általános iskolába, részt vettek a kórus munkájában, így szívesen fogadták el a felkérésemet a sváb hagyományokat ápoló német nemzetiségi kórusban való részvételre. Nagy öröm, hogy személyük vonzerőt jelent azon barátaik számára is, akik később, gimnazistaként jelentkeztek a Tamásiba. Ebben a tanévben már szeptemberben két hagyományőrző rendezvényre, a terményünnepre és a szüreti ünnepségre is meghívást kaptunk. Énekeltünk a karácsonyi hangversenyünkön, a Tamási esten és a svábhegyi pünkösdi búcsúban is. A kórust Rózsavölgyi Virág tanárnővel ketten vezetjük. Repertoárunk a Budakeszi Hagyományőrző Kör Egyesület gyűjteményére épül, köszönet érte egykori igazgatóhelyettesünknek, Meskó Gyulának, a budakeszi kórus tagjának.

Számszerűsítve a tanév kórusos szereplései: összesítve a saját rendezvényeinken és a külső helyszíneken történt fellépéseken idén tizenkét alkalommal hangzott el a Tamási neve, így tanúsítottuk, hogy 65 éves iskolánk továbbra is a Hegyvidék oktatási intézményei közül az egyik legmuzikálisabb. A profiljaiban színes palettát kínáló Tamási énekes együttesei a tanév során folyamatosan gyakorolnak és terveznek, hogy a jeles alkalmakkor szép műsorukkal öregbítsék Iskolánk hírnevét.

A beszámolót írta: Opánszki Dávid ének-zenetanár, karnagy