Víz napja – 2024

Témahét az 1.a osztályban

Minden év március 22-én a víz világnapjára koncentrálunk. A gyerekekben már egészen kicsi kortól tudatosítanunk kell, hogy vigyáznunk kell a Földünkre, ahol élünk, és nem csak ezen a napon, hanem az év minden egyes napján, bármit cselekszünk. Védenünk kell az állatokat, gondozni a növényeket, óvni környezetünket.

Az iskolánkban nagy hangsúlyt fektetünk a környezettudatos életmód kialakítására. A Víz Világnapját iskolánkban minden évben kiemelten fontosnak tarjuk, és hisszük, hogy már ilyen kicsi korban meg kell tanítani a gyermekeknek a víz fontosságát, értékét, ez egybe cseng iskolánk Ökoiskola profiljával is.

Konkrét pedagógiai programmal, órarenddel készültünk erre a hétre és minden tanítási órát-tantárgyat kapcsolni a vízhez, a víz védelméhez, élővilágához.

Matematika órán űrmértékekkel foglalkoztunk egész héten. Mérőpoharakat, kancsókat használtunk.

Olvasás órán Földi Erzsébet: Csobogó, Zelk Zoltán: Párácska című művét dolgoztuk fel, meghallgattuk a Kaláka együttes előadásában a Dal a tóról c. verset.

Szerdán olvasás órán a Nagyravágyó felhőcskéről olvastunk, majd íráson régi ismerősként üdvözöltük a ZS-betűben,  az S-betűt, aki írott formában cseppalakra hasonlít

Rajzórán békákat, vízpartokat készítettünk, technika órán pedig vizes kísérleteket végeztünk.

Testnevelés órán Mocsárjárás, Tűz-víz-repülő, Folyó követés kúszva-mászva tette még érdekesebbé a foglalkozásokat.

“Vizes hetünk” csúcspontjaként nagyon különleges élményben volt részünk, hiszen lehetőséget kaptunk a Gellért-hegy mélyen található, Gruber József víztározó meglátogatására. Itt a gyerekek megtapasztalhatták, hogyan jut el minden otthonba a Duna folyását követő kutakból, az otthonokba a tisztított ivóvíz ill. láthattuk a hatalmas ciszternát.

A heti programterv:

A témahét képekben: