November 20. a gyermekjogok világnapja

Az ENSZ Közgyűlése 1989. november 20-án fogadta el a Gyermek jogairól szóló egyezményt (Convention on the Rights of the Child), az ENSZ egyik legszélesebb körben elfogadott és támogatott nemzetközi jogi dokumentumát. Magyarország 1990. március 19-én az elsők között csatlakozott az egyezményhez.

A világnap alkalmából konferenciát rendeztek, melyen részt vett Hutter Róbert 11.a osztályos tanulónk. Beszámolóját az alábbiakban olvashatják:

 Az EMMI köznevelési államtitkárságától kaptam a megtisztelő felkérést, hogy Magyarországot képviseljem az idei bakui gyermekjogi konferencián (hivatalos nevén: Online Internation Conference, „Chidren’s rights: children join the discussion”).

 A konferenciát az ENSZ Gyermekjogi egyezmény elfogadásának 31. évfordulója alkalmából rendezték, és az eseményen 14 ország 25 képviselője vett részt.

 Az eseményt az azerbajdzsáni gyermek- és családjóléti bizottság elnöke nyitotta meg. Ezt követően beszédet mondtak a gyermeknagykövetek, köztük én is. 

 Felszólalásomban a magyar diákok érdekképviseleti lehetőségeiről beszéltem, hogy milyen módon tudnak beleszólni az őket érintő döntésekbe mind helyi (diákönkormányzat), és rendszerszintű ügyekben is (Országos Diákparlament, Országos Diáktanács).

A többieket végighallgatva (akik többnyire közel-keleti országokból jöttek), a konferencia tanulsága számomra az volt, hogy a számunkra alapvető emberi jogok, mint az élethez való jog, az oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz aló jog, valójában korántsem magától értetődőek, sok más országban ezekért a dolgokért is nagyon keményen meg kell dolgozni. Úgy gondolom, hogy nagyon szerencsések lehetünk, hogy Európában, azon belül Magyarországon élünk, ahol nyugodtan, biztonságban élhetünk, tanulhatunk.

Hutter Róbert