Márton-nap az iskolánkban

A Márton-nap megünneplésének nagy hagyománya van iskolánkban, így volt ez ebben a tanévben is. Bár a vírushelyzet a lampionos felvonulást és az azt követő tradicionális vendéglátást meghiúsította, kicsik és nagyok lelkesen készültek erre a napra. Az alsósok tanítóikkal beszélgettek Szent Mártonról, lelkesen barkácsoltak és november 11-én sugárzott műsorukkal hangolták rá az ünnepre az iskola diákjait és tanárait.

A német nemzetiségi tagozaton a 9.a osztály egy lelkes csapata vette a kezébe a szervezést, elkészítették az iskolába lépőket fogadó kedves és informatív dekorációt, német nyelvű kvízt állítottak össze a nap névadójáról. Ezekkel a feladatokkal látogatták meg a nemzetiségi osztályokat, ahol is ez a pár perc nem csak a helyes választ adóknak és ezért csokijutalmat kapóknak szerzett örömet, hanem minden diáknak. A lányok lelkesen készültek a tradicionális Márton-napi libasüti elkészítésére, de sajnos mégsem süthettek, mert a sütiosztás és a higiéniai előírások betartása nem volt összeegyeztethető. Reméljük, jövőre megkóstolhatjuk a lányok liba és pipás emberke formájú aprósüteményeit.

Az idei Márton-nap nem csak a hagyományok ápolásáról szólt, hanem a mártoni szellemiség ébrentartásáról, és reményeink szerint új hagyomány alapításáról is. Gimnáziumunk osztályai ezen a napon élelmiszergyűjtésbe kezdtek, adományaikat pedig elvitték a Kelenföldi Evangélikus Egyházközségbe Gáncs Tamás lelkész úrnak, és felajánlották a templom mellett álló Márton-láda számára. 26 tele bevásárlótáskányi adományuk hosszú időn át nap mint nap örömet fog szerezni a rászorulóknak.